Emättimen kuivat limakalvot

Miten?

Emättimen kuivat limakalvot aiheutuvat hormonitasapainon muutoksesta. Estrogeeni -hormonin vähenemisestä seuraa emättimen limakalvon oheneminen sekä bakteeri- ja ph-tasapainon järkkyminen. Hoitamattomana kuivat limakalvot voivat altistaa erilaisille tulehduksille.

Yleisimpinä oireina ovat kutina, kirvely ja limakalvojen arkuus. Kuivat limakalvot voivat aiheuttaa myös tiheävirtsaisuutta sekä virtsatietulehdusten määrän lisääntymistä.

Kenelle?

Limakalvojen kuivuutta voi esiintyä niin vaihdevuosi-ikäisillä naisilla kuin nuorilla vastasynnyttäneilläkin. Myös jotkin lääkkeet, kuten ehkäisypillerit, voivat aiheuttaa emättimen limakalvon kuivuutta.

Miten hoidan?

On tärkeää huolehtia hyvästä intiimialueen hygieniasta ja kosteutuksesta.

Pesu olisi hyvä suorittaa käyttämällä saippuattomia intiimialueelle sopivia pesutuotteita. Älä kuitenkaan pese liian usein.

Käytä säännöllisesti intiimialueelle sopivia kosteuttavia tuotteita. Saatavana on erilaisia hormonittomia vaihtoehtoja, niin emätinpuikkoja kuin geelejäkin. Kosteuttavat tuotteet sisältävät kosteuttavia ainesosia kuten hyaluronihappoa sekä ph-tasapainon ylläpitämiseen tarkoitettua maitohappoa. Ulkosynnyttimien kosteutukseen voit käyttää esimerkiksi perusvoidetta. Myös yhdynnässä on hyvä käyttää liukuvoidetta.

Mikäli hormonittomien tuotteiden teho ei ole riittävää, apteekissa on saatavilla ilman reseptiä hormonia sisältäviä lääkkeellisiä paikallisvalmisteita. Lääkkeelliset valmisteet sisältävät estrogeeneja, estradiolia tai estriolia, ja niiden tarkoitus on vaikuttaa suoraan limakalvolla. Nämä paikallisvalmisteet kosteuttavat ja vahvistavat emättimen limakalvoa.

Älä epäröi kysyä! Apteekkihenkilökunta opastaa sinua mielellään oikean tuotteen valinnassa.