D-vitamiini

D-vitamiini on tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, jota on vaikea saada riittävästi pelkästä ruoasta.  D-vitamiini tekee hyvää luustolle, lihaksille ja hampaille ja vahvistaa elimistön vastustuskykyä. D-vitamiini on välttämätöntä nuorten luuston kehitykselle. Aikuisena d-vitamiinin saaminen on tärkeää, jotta luusto pysyy vahvana.

D-vitamiinia suositellaan kaikille suomalaisille. Devisolin monipuoliset tuotteet ovat hyvä lisä turvaamaan d-vitamiinin saanti pimeänä vuodenaikana tai vaikka ympäri vuoden. Kesäaikaan d-vitamiinia muodostuu iholle auringon UV-säteilyn vaikutuksesta, mutta kesällä tankattu varasto hupenee noin kahdessa kuukaudessa. Auringon lisäksi D-vitamiinia saa rasvaisesta kalasta, d-vitamiinirikkaita ovat myös kananmunankeltuainen ja tietyt sienet, monesti myös moniin maitotaloustuotteisiin ja levitteisiin on lisätty d-vitamiinia.

Kuitenkin d-vitamiinilisän käyttö Suomessa on välttämätöntä erityisesti erityisryhmillä, kuten vauvoilla, lapsilla, nuorilla sekä yli 75-vuotiailla ympäri vuoden. Aikuistenkin on hyvä käyttää lisää vähintäänkin pimeään aikaan, jos ruokavalio on muuten tarpeeksi monipuolinen. Kesäaikaan auringosta saatava d-vitamiini riittää, jos aikuinen on terve. Jos d-vitamiinia saa liian vähän, voi se aiheuttaa d-vitamiinin puutoksen, jonka seurauksena mm. vastustuskyky heikkenee ja infektioriski saattaa kasvaa.

 

D-vitamiinilisän saantisuositukset

Ikäryhmä Suositeltava kokonais­saanti a   Lisätarve
D-vitamiini­valmisteesta
(ruoasta saatavan D-vitamiini lisäksi)
2 vk–12 kk 10 mikrog / vrk   2–10 mikrog / vrk ympäri vuoden 
1 vuotta 10 mikrog / vrk   10 mikrog / vrk ympäri vuoden
2–17 vuotta 10 mikrog / vrk   7,5 mikrog / vrk ympäri vuoden
18–60 vuotta 10 mikrog / vrk   10 mikrog / vrk tarvittaessa c
61–74 vuotta 10 mikrog / vrk   10 mikrog / vrk tarvittaessa c
yli 75-vuotiaat 20 mikrog / vrk   20 mikrog / vrk ympäri vuoden d
Raskaana olevat ja imettävät naiset 10 mikrog / vrk   10 mikrog / vrk ympäri vuoden

a Suositeltava kokonaissaanti tarkoittaa valmiista ruoasta sekä mahdollisista valmisteista yhteensä saatavaa D-vitamiinimäärää.

c Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa vuoden pimeimpänä aikana (loka–maaliskuu).

d Pienempi annos (10 mikrog / vrk) D-vitamiinilisää voi riittää, jos käyttää säännöllisesti ja paljon D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa.